BMW
X1 / X2
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW X1 (F48) and X2 (F39) Forums General BMW X2 Forum (F39) Audio silent in the cold

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-21-2020, 09:31 AM   #1
//TMT
Private First Class
//TMT's Avatar
United_States
25
Rep
158
Posts

Drives: 2020 X2 M35i, 2005 Volvo V50T5
Join Date: Sep 2019
Location: Eastern Massachusetts

iTrader: (0)

Audio silent in the cold

Got in the X2 this morning with the temperature at +2F, everything seemed fine but I was wondering why the seatbelt reminder didn't chime. And then, why the radio wasn't on.

Turns out, everything was fine except for the sound output. It stayed silent the entire 25 minute drive, although the outside temperature didn't change much. Coming back to the car 45 minutes later (+6F), the sound was back, until the next stop (+7F) when it cut back out.

Not looking forward to the useless "no problem found" that I'm expecting from the service trip.

Anyone else have this happen?
Appreciate 0
      01-21-2020, 10:07 AM   #2
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by //TMT View Post
Got in the X2 this morning with the temperature at +2F, everything seemed fine but I was wondering why the seatbelt reminder didn't chime. And then, why the radio wasn't on.

Turns out, everything was fine except for the sound output. It stayed silent the entire 25 minute drive, although the outside temperature didn't change much. Coming back to the car 45 minutes later (+6F), the sound was back, until the next stop (+7F) when it cut back out.

Not looking forward to the useless "no problem found" that I'm expecting from the service trip.

Anyone else have this happen?
Do you have base or highest speakers?
Appreciate 0
      01-21-2020, 10:18 AM   #3
rice_rocket88
First Lieutenant
37
Rep
320
Posts

Drives: E60 F48 F49
Join Date: Mar 2019
Location: Boston

iTrader: (0)

Brrr.. cold... I haven't had that issue.. today it was 8F for me.
Appreciate 0
      01-21-2020, 10:42 AM   #4
//TMT
Private First Class
//TMT's Avatar
United_States
25
Rep
158
Posts

Drives: 2020 X2 M35i, 2005 Volvo V50T5
Join Date: Sep 2019
Location: Eastern Massachusetts

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Glazonyoursix View Post
Do you have base or highest speakers?
Base US-spec audio, meaning "HiFi". I suspect the amplifier unit, personally.
Appreciate 0
      01-21-2020, 01:00 PM   #5
billnchristy
Lieutenant
188
Rep
505
Posts

Drives: 2019 X2 m35i
Join Date: Feb 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Garage List
Back when I had a high power system I always enjoyed the extra power the cold seemed to give, hated the extra rattles.
Appreciate 0
      01-21-2020, 01:55 PM   #6
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by //TMT View Post
Quote:
Originally Posted by Glazonyoursix View Post
Do you have base or highest speakers?
Base US-spec audio, meaning "HiFi". I suspect the amplifier unit, personally.
I have the base ones as well US-Spec model. I haven't had that issue. I love in a more humid environment but still have not had that issue.
Appreciate 0
      01-22-2020, 05:14 AM   #7
billnchristy
Lieutenant
188
Rep
505
Posts

Drives: 2019 X2 m35i
Join Date: Feb 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Garage List
To be fair though, if it gets down to 2f in Florida we have bigger issues than if your stereo works!
Appreciate 0
      01-30-2020, 06:27 PM   #8
satz
Captain
Australia
86
Rep
998
Posts

Drives: 2019 BMW X3 M40i
Join Date: Dec 2014
Location: Canberra

iTrader: (0)

TMT - did you end up resolving this? I'm curious as I would have thought these cars would work even in 2F (not that I can even dream of that temperature downunder...esp not on a day when we're expecting 110F)
__________________
2019 X3 M40i (Sophisto grey).
Previous: 2019 BMW X2 Msport, petrol FWD, 7 spd DCT, Mineral Grey, Black Dakota leather, Adaptive Suspension, Harman/Kardon
Previous: 2009 335i E90 LCI
Appreciate 0
      01-30-2020, 07:11 PM   #9
GCP
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: BMW X2
Join Date: May 2019
Location: Canada

iTrader: (0)

i have the same problem before ( no warning chime, no radio and no fake exhaust active sound) but not because of the cold weather. i turn off the car and come back after lunch, the sound come back. I turn off bluetooth connected to my phone, and never happen again yet.
Appreciate 0
      01-31-2020, 08:52 AM   #10
//TMT
Private First Class
//TMT's Avatar
United_States
25
Rep
158
Posts

Drives: 2020 X2 M35i, 2005 Volvo V50T5
Join Date: Sep 2019
Location: Eastern Massachusetts

iTrader: (0)

I have a service appointment Monday and this is on the list. It has happened only twice so I am not too optimistic about the solution.

Bluetooth is an interesting idea. But the car doesn't use the phone as output, rather the opposite. And I have not changed any settings or connection. Will think about that.
Appreciate 0
      02-11-2020, 06:46 PM   #11
//TMT
Private First Class
//TMT's Avatar
United_States
25
Rep
158
Posts

Drives: 2020 X2 M35i, 2005 Volvo V50T5
Join Date: Sep 2019
Location: Eastern Massachusetts

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by satz View Post
TMT - did you end up resolving this? I'm curious as I would have thought these cars would work even in 2F
Asked the dealer to look into this, along with a couple of other early issues. Predictably, they say they can't do anything. There were no relevant codes, and basically nothing to go on apart from the silence.

If it's caused by the cold, there won't be many opportunities to reproduce it coming up. If it's something else, my plan is to whip out the phone and take a video of the situation, including demonstrating the silence, the various iDrive settings, etc. But it wasn't operator error.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:19 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST