BMW
X1 / X2
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW X1 (F48) and X2 (F39) Forums General BMW X2 Forum (F39) Is anyone else having throttle issues??

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-13-2019, 11:17 AM   #1
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Is anyone else having throttle issues??

About a month ago I purchased a X2 M35i and so far it's been an amazing car. A couple days after the purchase I was at a stop light to turn left. There was a gap big enough for me to turn before and oncoming truck can come. As I put my foot on the throttle the car just wouldn't go at all and nearly caused me and accident. Fast forward to yesterday I was at a turn and I had also a big enough cap for me to go ahead before on coming traffic came. Same exact thing happened to me and I have been worried as it could cause me to get into an accident. I am wondering if anyone else is have this issue??
Appreciate 0
      07-13-2019, 06:19 PM   #2
billnchristy
Lieutenant
191
Rep
507
Posts

Drives: 2019 X2 m35i
Join Date: Feb 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Garage List
I have had it happen in a 328 loaner. Scared the living hell out of me. I actually had to shift to park and back to drive though.
Appreciate 0
      07-13-2019, 07:12 PM   #3
Patrick852
Private First Class
Hong Kong
56
Rep
149
Posts

Drives: 15 320iED, 18 X2 sDrive20i MSX
Join Date: Mar 2017
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

Were you standing still when it happened or you nearly coming to a complete stop? I have had the same issue a couple times when I nearly coming to a complete stop, then I change to sport gear (not sport mode), It never happen again. Its probably we are using the DCT but you guys in the US having 8AT should be another story.
Appreciate 0
      07-13-2019, 07:45 PM   #4
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Patrick852 View Post
Were you standing still when it happened or you nearly coming to a complete stop? I have had the same issue a couple times when I nearly coming to a complete stop, then I change to sport gear (not sport mode), It never happen again. Its probably we are using the DCT but you guys in the US having 8AT should be another story.
In the first occasion I was inching forward just a little bit to see if there were cars coming. Yesterday I was at a complete stop and it happened. It wasn't fun at all for me as on coming traffic was coming at 40 mph (64 KPH). I'm taking it in to the dealership to see what they say.
Appreciate 0
      07-14-2019, 08:36 AM   #5
xcelir8bmw
Private First Class
28
Rep
197
Posts

Drives: 2019 BMW X2 M35i
Join Date: May 2019
Location: Chicagoland

iTrader: (0)

turn off ie code via bimmercode auto engine off, or press button to deactivate auto off, button next to start engine button. led on means auto stop start is deactivated.

that is your problem.
Appreciate 0
      07-14-2019, 08:43 AM   #6
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by xcelir8bmw View Post
turn off ie code via bimmercode auto engine off, or press button to deactivate auto off...
The thing is the auto start/stop was off when I was driving. Every time I get in I turn it off because that thing is annoying.
Appreciate 0
      07-14-2019, 08:44 AM   #7
xcelir8bmw
Private First Class
28
Rep
197
Posts

Drives: 2019 BMW X2 M35i
Join Date: May 2019
Location: Chicagoland

iTrader: (0)

code it, guarantees off

same happened to me pressing button would still not completely deactivate it.

no issues since coding.
Appreciate 0
      07-14-2019, 08:45 AM   #8
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by xcelir8bmw View Post
code it, guarantees off

same happened to me pressing button would still not completely deactivate it.

no issues since coding.
Okay thanks I'll keep it in mind.
Appreciate 0
      07-15-2019, 12:21 AM   #9
GCP
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: BMW X2
Join Date: May 2019
Location: Canada

iTrader: (0)

i have the same issue. no matter in manuel gear, auto gear, sport mode or comfort mode.....
just a little bit better in sport mode with manuel sport gear but not much
when u press the gas harder, it still lag for around 2-3sec and studdenly rpm to 4000
Appreciate 0
      07-15-2019, 06:30 AM   #10
billnchristy
Lieutenant
191
Rep
507
Posts

Drives: 2019 X2 m35i
Join Date: Feb 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Garage List
Iíve been meaning to buy the bms pedal tuner, I think it will help a lot
Appreciate 0
      07-15-2019, 06:52 AM   #11
rounderman
Private
United_States
12
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X2 M35
Join Date: Mar 2019
Location: Western NY

iTrader: (0)

Garage List
2019 BMW X2 M35  [0.00]
I have noticed that when I don't mash the pedal but lean into it gently there is virtually no lag and the car moves right out. I run sport mode but not in the transmission just plain old drive. Have not tried it in sport or manual yet
Appreciate 0
      07-15-2019, 08:12 AM   #12
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GCP View Post
i have the same issue. no matter in manuel gear, auto gear, sport mode or comfort mode.....
just a little bit better in sport mode with manuel sport gear but not much
when u press the gas harder, it still lag for around 2-3sec and studdenly rpm to 4000
I pressed the accelerator around 30-40% it just felt more like the engine completely stalled or died on me.
Appreciate 0
      07-15-2019, 08:14 AM   #13
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rounderman View Post
I have noticed that when I don't mash the pedal but lean into it gently there is virtually no lag and the car moves right out. I run sport mode but not in the transmission just plain old drive. Have not tried it in sport or manual yet
I've put it in Sport mode and it doesn't happen. It just happens in Comfort but still I shouldn't have to go and put my car in Sport all the time to make sure my car doesn't feel like it's turning off.
Appreciate 0
      07-15-2019, 12:28 PM   #14
billnchristy
Lieutenant
191
Rep
507
Posts

Drives: 2019 X2 m35i
Join Date: Feb 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Garage List
It sounds like you have more than just the standard hesitation issues. Iíd definitely have them look at it.
Appreciate 0
      07-15-2019, 12:33 PM   #15
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by billnchristy View Post
It sounds like you have more than just the standard hesitation issues. I'd definitely have them look at it.
Just recently dropped it off at the dealer. The head of service department, which I've known for many years, told me that it's very strange that it's happening. I also mentioned the solutions that you all suggested and told me that shouldn't be the case where you always have to be in sport mode with Manuel mode activated in order for it not to happen. He told me they are going to look into it and see what's wrong with the whole situation. I'll keep you all updated.
Appreciate 0
      07-15-2019, 12:36 PM   #16
billnchristy
Lieutenant
191
Rep
507
Posts

Drives: 2019 X2 m35i
Join Date: Feb 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Garage List
Iíve heard that the torque converter disconnects at idle in comfort and eco. Maybe yours is having issues or not getting the signal to connect. It doesnít happen in sport so it could explain the problem.
Appreciate 0
      07-15-2019, 12:46 PM   #17
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by billnchristy View Post
I've heard that the torque converter disconnects at idle in comfort and eco. Maybe yours is having issues or not getting the signal to connect. It doesn't happen in sport so it could explain the problem.
Possibly but have no clue as of now. Seems odd BMW would release a product that has such an issue as that.
Appreciate 0
      07-15-2019, 01:09 PM   #18
GCP
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: BMW X2
Join Date: May 2019
Location: Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Glazonyoursix View Post
Possibly but have no clue as of now. Seems odd BMW would release a product that has such an issue as that.
im not sure this is new generation car issue or not...it also happen on my 2017 honda civic and my friend's rwd bmw x1

i checked with other forum....even vw golf r and benz with automatic/dual cluch have the same issue as well......but never on manuel shift stick

and this issue never happen on my old 1998 honda accord

i got some reply the delay is cause by drive by wire
and my old accord is drive by belt
Appreciate 0
      07-15-2019, 01:16 PM   #19
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GCP View Post
Quote:
Originally Posted by Glazonyoursix View Post
Possibly but have no clue as of now. Seems odd BMW would release a product that has such an issue as that.
im not sure this is new generation car issue or not...it also happen on my 2017 honda civic and my friend's rwd bmw x1

i checked with other forum....even vw golf r and benz with automatic/dual cluch have the same issue as well......but never on manuel shift stick

and this issue never happen on my old 1998 honda accord

i got some reply the delay is cause by drive by wire
and my old accord is drive by belt
I get what you are saying. But we have 8 Speed Auto in US/Canada. If I'm not mistaken the European market comes with a DCT. I understand the shift by wire thing but I've driven other BMW's with that I.e. F10 528i and didn't experience that at all while driving.
Appreciate 0
      07-15-2019, 01:25 PM   #20
GCP
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: BMW X2
Join Date: May 2019
Location: Canada

iTrader: (0)

DCT only come with sDrive mode, xDrive all come with 8 speed
Appreciate 0
      07-15-2019, 01:36 PM   #21
Glazonyoursix
Enlisted Member
Glazonyoursix's Avatar
13
Rep
43
Posts

Drives: X2 M35i
Join Date: Jul 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GCP View Post
DCT only come with sDrive mode, xDrive all come with 8 speed
True my bad.
Appreciate 0
      07-16-2019, 10:39 AM   #22
rice_rocket88
First Lieutenant
37
Rep
320
Posts

Drives: E60 F48 F49
Join Date: Mar 2019
Location: Boston

iTrader: (0)

The X1 forum had a bunch of people with similar issues.. some way worse than others. My wife's X1 has this similar hesitation as well in comfort mode. My m35i, however I can really feel the transmission disengaging in comfort etc. So much that when I come to a nice slow stop, sometimes it disconnects the transmission just at the same time I let off the brake to have that smooth stop.. and it makes it a pretty choppy slowdown. Very awkward to say the least. I'm just running on sport mode all the time. I too have thought about getting the pedalbox/pedal tuner.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:40 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST